WAT WIL NOORD-HOLLAND DAN?

Maandag namen de Staten van Noord-Holland een motie aan, waarin elke ingreep in het Markermeer voor de groei van Almere wordt afgekeurd. Dus geen huizen langs het water en geen IJmeerverbinding voor het openbaar vervoer. Wethouder Winubst van Muiden die ik dinsdag tegenkwam noemde dit een ommekeer in de geschiedenis en een definitieve slag voor Almere. Almere moet volgens hem maar groeien aan de oostkant en de Almeerders moeten via de Markerwaarddijk naar Amsterdam rijden (100 km).

Flevoland en Almere bouwen niet voor zichzelf, maar voor de Randstad, die het Groene Hart, Waterland en het Naardermeer wil behouden. Natuur en landschappen kunnen op het oude land behouden blijven doordat Almere in Flevoland voor hen bouwt. Dat je dan de mensen, die daar komen wonen, niet achter de dijken kunt wegstoppen, dringt maar bij weinigen in Noord Holland door. Ik verbaas me altijd weer door de botheid, waarmee men de eigen situatie niet wenst te veranderen en van de ander eist zich aan hen aan te passen.
Eigenlijk plaatst PS Noord Holland zich met deze motie buiten elke discussie over het bouwen in het IJ-meer. Amsterdam, Regio Amsterdam, Almere en Flevoland voeren verder met het kabinet overleg om de schaalsprong van Almere zodanig mogelijk te maken, dat naast de natuur ook de mensen goed gedijen. Het alternatief is het volbouwen van het Naardermeer, Waterland en het Groen Hart, zoals ik al schreef.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.