VIJF JAAR VAN ONDERHANDELEN

kaart_schiphol_almere_resized_tcm49-103039.jpg Al twaalf jaar wordt er gesproken over het verbeteren van de ontsluiting van Almere. Tijdens het vorige kabinet wilde Karla Peijs besluiten nemen over betere verbindingen. Haar is het niet gelukt het uiteindelijke besluit te nemen. Camiel Eurlings begon met hetzelfde enthousiasme, maar wist tot op heden nog niets te verzilveren. Hij was getergd en dat was afgelopen woensdag te zien, toen we ‘s avonds de – naar nu blijkt, finale – onderhandelingen startten. We hebben drie uur met elkaar gesproken, hij had een gesloten front uit Amsterdam, Amstelveen, NH, Almere en Flevoland tegenover zich. Die hadden dit afgelopen zaterdag en maandag weten te bereiken en dat is de kracht van het samenwerkingsverband in de noordvleugel van de Randstad. De minister begon met de mededeling, dat er een geweldig OV pakket neergelegd zou worden, dat in ieder geval nodig is, onafhankelijk van de resultaten over de ZZL. Het wegenpakket werd tijdens de onderhandelingen verder bijgesteld, betalen voor mobiliteit werd niet meer gekoppeld aan invoering in de NV (Noordvleugel), maar aan landelijk. De verbetering van de A9 wordt uitgevoerd, mits er voor die tijd (2009) geen gevolgen zijn van betalen op de verkeersomvang. Naar mijn idee is dan nog niets ingevoerd. Betalen voor rijden over dezelfde slechte wegen zijn wij altijd tegen geweest en dat wordt dus ook niet ingevoerd. De A9 wordt 2×4 baans of 4×2 baans net als de A6. Met die laatste variant wordt het doorgaand verkeer gescheiden van het meer lokale verkeer. Dat bevordert de doorstroming.
Gelukkig wilde de minister graag een akkoord bereiken en is richting ons opgeschoven. Op donderdag zijn de verdere details uitgewerkt door een team van zeer enthousiaste ambtenaren. Ik werd vele keren op donderdag geïnformeerd over de stand van zaken. En toen was het vrijdag. Allemaal hadden we toch wel een beetje de zenuwen of het kabinet akkoord zou gaan. Toen het akkoord bekend werd, ging er een zucht van verlichting rond en konden Adri Duivensteijn en ik elkaar feliciteren met deze historische doorbraak voor Flevoland en Almere. Want vergeet niet dat dit voor alle inwoners van Flevoalnd een belangrijk akkoord is, want velen staan met de Almeerders in de file. Toen de minister heel blij binnenkwam klonk het “YES” vele keren. Na afloop van de persconferentie heeft Flevoland een fles champagne opengetrokken en die smaakte iedereen zeer goed. Daarna hebben we met de minister nog even een feestje gevierd.
Ach en maandag gaat alles weer verder en moeten we goed gaan kijken dat plannen zo snel mogelijk gemaakt gaan worden en dat alles snel uitgevoerd kan worden. Verkorten van de planning is belangrijk, maar net zo zeer is het bewaken van de afspraken belangrijk. Even euforie en dan weer met beide benen op de grond en aan de slag voor het vervolg.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.