TJEENK WILLINK

De persconferentie van de heer Tjeenk Willink bevatte een aantal politieke uitspraken. Je kunt je afvragen of de vice voorzitter van de Raad van State en de vertegenwoordiger van Hare Majesteit dit soort uitspraken kan doen. Ik kreeg reacties binnen dat men dacht dat het erop leek, dat de heer Cohen in het zadel geholpen moest worden. Niet voor niets zijn Tjeenk Willink en Cohen partijgenoten en het is bekend, dat nogal wat PvdA politici liever een PvdA’er op een stoel zien zitten dan iemand met een andere politieke achtergrond, ook al is die persoon van uitzonderlijke kwaliteit. Er werden verder door TW nogal wat zwarte pieten naar de twee VVD informateurs uitgedeeld en ook Mark Rutte kreeg er als toekomstig premier stevig van langs. In hoeverre TW hiertoe opdracht heeft gekregen van Hare Majesteit zal voorlopig wel binnen de muren van Paleis Noordeinde blijven.
Op zich niet geheel ten onrechte dat de heer TW waarschuwt, omdat het hele proces rommelig verloopt. Maar of je dat nu de VVD moet verwijten, die juist als partij zijn nek uitsteekt, lijkt me de vraag. Het CDA maakt er een rommeltje van, de PVV lijkt iedereen in het ootje te nemen aan aan het lijntje te houden. De PvdA wenst totaal geen verantwoordelijkheid te nemen en is zowel weggelopen voor een gesprek over een middenkabinet als voor een gesprek met de SP, dus het zou een gotspe zijn als Cohen straks in het zadel geholpen wordt en een beloning krijgt voor zijn letargische houding.
Al deze beschouwingen van mij zijn van een afstand, die vrijwel overeenstemt met die van de gemiddelde krantenlezer en NOS journaalluisteraar. Toch kan ik stellen dat er hele grote veranderingen in Den Haag plaatsvinden. Dat de door de linkse partijen opgelegde moraal die de laatste jaren als de norm gold, nu ter discussie komt te staan. De pers en vele anderen hebben het daar erg moeilijk mee. Links is niet meer de norm. Wel blijkt ook dat rechts in Nederland net zo gefragmenteerd is als links. De PVV moet niet een bepaalde grens overschrijden. Hetzelfde gold dertig jaar geleden net zo goed voor een aantal PvdA’ers en communisten (toen Groen Links nog niet bestond), die de ontwikkelingen in China en het Oostblok bejubelden. In die landen zijn onder de bejubelde leiders vele miljoenen burgers vermoord ten faveure van het systeem.
Zolang VVD en CDA samen een kabinet kunnen samenstellen en “slechts” de gedoogsteun van de PVV nodig hebben, bepalen zij samen wat de grens is. Voor Wilders is the proof of the pudding aanstaande zaterdag in New York en daar wacht TW dan ook wijselijk op.
Toen ik vorige week in de gangen van het gebouw van de Tweede Kamer stond, ben ik overigens wel enorm geschrokken dat zelfs daar daar Geert Wilders werd omringd door een groot aantal beveiligers. Kunnen we van deze man nog verwachten dat hij voldoende relativeringsvermogen houdt? Verder schrik ik ook als ik op de TV iemand in het programma Pauw en Witteman hoor zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de sharia in Nederland is ingevoerd.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.