STOCKHOLM

Afgelopen week begon ik met een reis naar Stockholm, nadat ik de week ervoor drie dagen vrij was geweest. Ik was die drie dagen gewoon thuis en dat is voor velen een motivatie je toch te bellen, dus van echt vrij zijn en even het werk opzij zetten was geen sprake. Maandagmiddag naar Zweden. In het begin van de avond was ik bij het hotel en heb even een rondje gelopen over Gamlastan, het eiland waar het koninklijk paleis op staat en de oude stad is. Eigenlijk is Stockholm een eilandenparadijs als Venetië. Hier zijn aleen alle eilanden via verkeersbruggen met elkaarverbonden en gaat het verkeer langs de stad. Dat maakt het niet mooier.
Ik was gevraagd te spreken namens de EU over Publiek Private Samenwerking. Helaas was er in de voorbereiding wat mis gegaan, waardoor ik op het laatste moment nog stevig moest werken aan de presentatie. Je merkt duidelijk dat de Scandinaviërs Engels als tweede taal hebben. Kinderen krijgen in Zweden vanaf hun 8e jaar deze taal en iedereen spreekt het ook vloeiend. Men is een stapje op ons in Nederland voor. Ook in Zweden heeft men maar beperkte ervaring met echte PPS’en. Veel projecten zijn de revue gepasseerd, maar de grote projecten zijn meer overheidsprojecten gefinancieerd met privaat geld, dan een gezamenlijk risico en gezamenlijke inkomsten. Helaas werden er weinig voorbeelden genoemd op regionaal en gemeentelijk niveau, waar juist wel veel PPS achtige constructies bestaan. Ik heb juist het belang daarvan toegelicht en ook de Europese regelgeving op dit gebied. Na mijn speech op woensdag om negen uur in de morgen ben ik naar het vliegveld gegaan. Vnaf Schiphol direct doorgegaan naar Nauerna, waar ik tot in de avond een inspirerende bijeenkomst heb gehad over de toekomst van van de afvalmarkt.
Donderdag kreeg ik de rekening gepresenteerd, dat ik een aantal dagen afwezig was. Twaalf afspraken waarvan er een aantal stevig waren. Uiteindelijk om half elf ‘s avonds zag ik mijn vrouw weer eens.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.