MENSENMASSA’S EN DE PIL

Of je nu naar de wereldkampioenschappen voetbal, de Tour de France of de huldiging van het Nederlands of Spaanse elftal kijkt, overal zie je mensenmassa’s. Het geeft duidelijk aan dat we steeds meer vrije tijd hebben en steeds meer geld hebben om naar dit soort gelegenheden toe te gaan. Zo slecht gaat het dus niet met de internationale economie. De overheden en de banken hebben nog steeds problemen, het bedrijfsleven daarentegen draait goed. Men heeft in de bedrijven kunnen saneren, waardoor de kosten flink lager zijn. Dit voorbeeld zullen de overheden ook moeten gaan volgen en de banken hebben dat al gedaan en zullen moeten accepteren, dat de windhandel van rondom de jaren 2000 ten einde is en zij daardoor niet meer die exceptionele winsten kunnen blijven tonen.
Griekenland heeft zo fors gesneden in de voorzieningen (pensioen niet meer op 53 jarige leeftijd!!) gesneden, dat zij nu al weer voor korte leningen kredietwaardig worden geacht, dat is snel gegaan!. Niet alleen Spanje, Portugal en Italië moeten dit voorbeeld volgen. Ook Nederland en vele andere EU landen zullen op korte termijn hun financiële huishouding op orde moeten brengen.
Daarnaast zullen we als Europa onze welvaart op peil willen houden, dan moeten we blijven investeren in gezonde financiën en in kennis. Die kennis zien we helaas nu ook al naar het buitenland weglopen. In het geval van Organon heeft eerst Akzo Nobel het bedrijf in 2007 verkocht aan Schering-Plough, die daarna fuseerden met Merck Sharp & Dohme (MSD) en nu wordt er dan gesneden in dit voor Nederland belangrijke bedrijf. Organon had in 2007 naar de beurs zullen gaan, maar helaas werd dat op het laatste moment afgelast. MSD bezit nu alle kennis (heeft dat naar de VS meegenomen) en ze laten het bedrijf Organon nu langzaam ineenstorten. Als je als land kennis hebt zul je je wel moeten inspannen om het te behouden. Ook Akzo Nobel had hier haar verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten zorgen dat Organon niet zomaar geatrofieerd had kunnen worden. Hans Wijers was hiervoor verantwoordelijk, de man die D’66 straks naar voren wil schuiven als minister. Hartelijk dank!

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.