LAND ART FLEVOLAND

De Groene Kathedraal in AlmereUit de Almare van vrijdag 8 mei:

ALMERE – De land art in Flevoland staat de hele maand mei centraal bij KunstUur, zaterdag van 17.00 tot 18.00 uur te zien bij de Avro. Dit portret van de provincie Flevoland wordt uitgezonden naar aanleiding van de realisatie van het zesde land art project in de Flevopolder: Exposure (2010) van de Britse kunstenaar Antony Gormley.

De vierdelige serie Kunstland van regisseur Michael Krass plaatst land art centraal in de ontwikkeling van Flevoland. De serie bevat prachtig beeldmateriaal en diverse mensen spreken over het ontstaan van de polder en land art, zoals de gedeputeerde van de provincie Flevoland Harry Dijksma, Macha Roesink, directeur van Museum De Paviljoens en kunstenaar Marinus Boezem, ontwerper van De Groene Kathedraal. Daarnaast komt ook de ontwikkeling van de Noordoostpolder uitgebreid aan bod. De documentaire is een initiatief van de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en Museum De Paviljoens in Almere en is een coproductie van de Avro en Idtv.

Vanaf 1977 zijn internationale kunstenaars uitgenodigd om land art projecten te verwezenlijken in het nieuwe polderlandschap van Flevoland. De vijf huidige land art projecten in provincie Flevoland zijn toonaangevend en internationaal erkend. Begin 2010 wordt het nieuwste landschapskunstwerk in Flevoland op de strekdam bij Lelystad onthuld: Exposure van de internationaal gerenommeerde kunstenaar Antony Gormley. Dit monumentale kunstwerk bestaat uit een stalen constructie van 1782 staalknopen en stelt een meer dan 25 meter hoog gehurkt menselijk figuur voor die over het IJsselmeer uitkijkt.
Dagtocht Land Art

Om de vijf landschapskunstwerken voor een breed publiek toegankelijk te maken, organiseert Museum De Paviljoens ook in 2009 de succesvolle dagtocht land art. De met de Artifex Award 2008 bekroonde dagtocht leidt de bezoekers naar Polderland Garden of Love and Fire (1992-1997) van Daniel Libeskind, Observatorium (1971-1977) van Robert Morris, Aardzee (1982) van Piet Slegers, Sea Level (1989-1996) van Richard Serra en De Groene Kathedraal (1978-1996) van Marinus Boezem. Een professionele gids reist mee om alles te vertellen over de landschapskunst en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. De dagtocht is voor elke zondag tot en met 11 oktober 2009 te boeken via 036-5450400 of via de website

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.