GRABBELTON

Wat een rommeltje was de verkiezingsuitslag. Allereerst duurde het tot half twee ‘s nachts voor Almere en Dronten de verkiezingsuitslag bij elkaar hadden. Daar zaten nog weer fouten in en daarna is de uitslag nog twee keer gewijzigd. Die stemcomputers lijken zo gek nog niet. Misschien zijn die fraudegevoelig, maar dat zijn papieren stembiljetten net zo goed. Aantallen kloppen niet en over ongeldigheid ontstaat ook menig discussie. In Nederland doen we nauwelijks onder voor het eerste het beste ontwikkelingsland.
Uiteindelijk geeft de definitieve uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten in Flevoland een versplinterd beeld. Er komen 11 partijen in de Staten te zitten, waarvan er twee (50+ en PvdD) niet eens de kiesdeler haalden, maar slechts op basis van een restzetel gekozen werden. Ik benijd de Commissaris van de Staten niet als er straks een rondje gemaakt wordt in de Staten. Iedereen 5 minuten en je bent alweer een uur verder. Het zitvlees wordt op de proef gesteld.
De collegevorming wordt ook een heikel punt. PvdA en PVV hebben elkaar over en weer al uitgesloten. Dus je hebt minimaal vier partijen nodig om een college te vormen. Welke partij zal zich straks nog herkennen in het collegeprogramma? We hadden één voordeel het was wel zoeken naar de verschillen in de verkiezingsprogramma’s, dus programmatisch moet het nog wel lukken. Financieel zal het moeilijker worden als je keuzes moet maken, welke taken je niet meer gaat doen. Er zijn nou eenmaal partijen die de leuke dingen voor de mensen toch een taak voor de provincie vinden en dan ga je onenigheid krijgen. Dus het kan nog wel eens een lang en warm voorjaar gaan worden.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.