GOED DEBUUT RUTTE

Onze premier Mark Rutte heeft zowel in Den Haag als in Brussel een goed debuut gemaakt. Zijn optreden is verfrissend, helder en duidelijk. Niet om dingen heen draaien en eerlijk toegeven als zaken niet in je eigen voordeel zijn uitgevallen. “You win some and you loose some” zei hij. Het is nog niet iedereen in dit land duidelijk dat er wel een belabberde situatie door het vorige kabinet, mede door de crisis, is achtergelaten. Dat er orde op zaken gesteld moet worden is duidelijk en helaas wordt er regelmatig door veroorzakers uit het vorige kabinet gedaan alsof alles, waardoor het nu iets minder wordt, direct al de oorzaak is van het kabinet Rutte/Verhagen. Net als het dreigende verlies van onze zetel in het IMF of aanwezigheid bij de G20. Eerder zou ik zeggen dat er door Balkenende weinig gedaan is om die positie voor het nieuwe kabinet te behouden.
Voor het kabinet geldt verder: Wees duidelijk en zorg ervoor dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt op die gebieden, waar nu bezuinigd moet worden. Dat er nu een streep onder het Nationaal Historisch Museum wordt gezet vind ik een logische zaak. De participanten en de gemeente Arnhem konden er al niet uitkomen en als je nu Euro 50 mln per jaar kunt bezuinigen door dit niet te doen, dan kun je beter een aantal bestaande verworvenheden op het cultureel vlak wel behouden. Dus snel duidelijkheid over de bezuinigingen dit jaar en ook snel duidelijkheid voor de ambtenaren op de ministeries, zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn.
Nederland moet eerst een stap terug doen om straks beter te kunnen presteren. “Reculer pour mieux sauter” zeggen de Fransen oftewel eerst door de zure appel heen durven te bijten.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.