CULTURELE DAGEN

Vrijdag en zaterdag staan vooral in het teken van kunst en cultuur. Eerst in de ochtend naar het lichtwachtershuisje op Schokland om daar met een aantal mensen te praten over een opdracht voor een monument in de gemeente Noordoostpolder. De burgemeester heeft in deze gemeente de portefeuille kunst en cultuur, dus dat is mijn medepartij in het overleg. Na een vruchtbaar en goed voorbereid overleg, dat ook daadwerkelijk tot conclusies leidde ging ik terug naar Lelystad om daar het e.e.a. af te handelen. Daarna naar Almere Haven waar Jan de Vletter, directeur Alliantie, de kunstroute 2007 opende. Het weekend van 2 en 3 juni kunt u weer vele ateliers van kunstenaars in Almere bezoeken. Een aanrader! Daarna snel wat eten en samen naar de opening van het geweldige theater de Agora in Lelystad. Robert heeft een drukke week met het heen en weer rijden van mij, gisteravond waren we nog naar een executive dinner van Boer en Croon, waar door een aantal prominenten wrd gesproken.

Voor ik van huis ging kon ik nog juist een naar azijn ruikend stukje in NRC Handelsblad lezen over zowel dit theater en de kunstlinie in Almere. Walgelijk dat de NRC zich toch altijd zo sterk tegen gewaagde ontwikkelingen in onze provincie wil afzetten. De spuitjesgeur “droop” van het artikel van Bernard Hulsman, die zijn claustrofobische neigingen daarnaast in dit artikel ook niet kan onderdrukken, af. De foto bij het artikel was van drie maanden geleden, zelfs daar kon men geen actualiteit aan geven. “Avant-garde-kitsch in polderstad” omschreef hij het ontwerp, terwijl de kleuren van het gebouw juist de geweldige zonsondergangen aan de Oostvaardersdijk moeten symboliseren.

Rijdend over de groen carré in Lelystad lachte het oranje gebouw mij al tegemoet. Hangend aan de zalen is de spanning te ervaren. In Valencia waar Santiago Calatrava gebouwen van een maatje groter heeft ontworpen en neergezet, worden dit soort gebouwen geprezen en als architectonische hoogtepunten prestigieus gepresenteerd door de pers en kenners. Na de opening leidde architect Ben van Berkel ons samen met mevrouw Judith van Kranendonk, DG Cultuur en Media bij het ministerie van OC&W en als vervanger van minister Plasterk, door het gebouw, ons daarbij wijzend op de ontdekkingen, die hij tijdens zijn ontwerpen moest doen om tot goede akoestiek etc. te komen. Geweldig en bewondering voor hem en zijn team, die samen met de bouwer (Jorritsma) dit geheel vorm hebben gegeven. Ook de sponsors van de Agora, met voorop het Lelystadse telecombedrijf Scarlet, hebben zich niet onbetuigd gelaten. Maatschappelijke mede-verantwoordelijkheid noemt men dit. Zo doen zij mee aan het op een hoger niveau brengen van onze Flevolandse samenleving. Om ook van het ministerie nog wat meer geld richting Flevoland te laten stromen, heb ik de DG van OC&W gevraagd nog eens kritisch te willen kijken naar de verdeling van de middelen over het land. Wij krijgen 3 Euro tegen Amsterdam 90 Euro per inwoner.

Vanavond ben ik bij de afsluiting van het Kamermuziekfestival in Almere. De finale van het concours zal plaatsvinden en uiteraard zal de winnaar bekend worden gemaakt. In de korte tijd dat het festival bestaat is de eerste prijs landelijk een grote erkenning geworden en een verdere stap voor de winnaar op weg naar een luisterrijke carrière. Een zeer geslaagd festival, dat bijna drie weken klassieke muziek naar Flevoland heeft gebracht.

About Harry

Retired Provincial Minister and Banker.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.